Ándi Gherghe

Foto: Richard Balint

Regizor și actor, Ándi Gherghe (n. 1981) este absolvent al Universității de Arte din Târgu-Mureș, specializarea Artele Spectacolului – Actorie,  unde a obținut în 2009 și diploma de master, specializare Arta Regizorului. Începând cu anul 2017 este masterand al aceleiași universități la specializarea Scriere Dramatică.

Prima sa premieră, România 21, de Peca Ștefan (septembrie 2012) a fost realizată la Yorick Studio, fiind urmată în anul următor de încă o colaborare în cadrul aceluiași teatru cu același autor: Bucharest Calling (octombrie 2013). Ambele spectacole s-au jucat în limba maghiară. Bucharest Calling a însemnat și prima participare într-un festival de teatru: Fest-fdr Timișoara.

2015 a adus două noi premiere, ambele la Yorick Studio – Țara Zânelor de George Ștefan în aprilie și MaRó de Székely Csaba în noiembrie. Țara Zânelor este primul lui spectacol care presupunea o colaborare dramaturg – regizor.

MaRó vorbește despre bizareriile relațiilor româno-maghiare din Transilvania prin zece scene ușor absurde. Spectacolul a fost prezent în cele mai importante festivaluri de teatru din țară (FITN Arad, Fest-fdr Timișoara, Festivalul Național de Comedie Galați, Maratonul Teatrului Independent – Bucharest FRINGE, Drama8 Odorheiul-Secuiesc) iar la festCO București (Festivalul Comediei Românești) a fost distins cu 3 premii: cel mai bun spectacol, cea mai bună interpretare feminină și cea mai bună interpretare masculină.

În 2017 realizează regia primului spectacol bilingv din Oradea, Poveste din Transilvania de George Ștefan, urmat de Vă plac bananele, tovarăși? de Székely Csaba, ambele la Studio Act Oradea. Textul piesei Poveste din Transilvania are la bază biografia regizorului. Spectacolul prezintă povestea unei familii mixte din Târgu-Mureș dezvoltată la nivelul mai multor generații într-o perioadă în care problema conviețuirii româno-maghiare reprezenta o adevărată catastrofă.

A doua parte a anului a adus două noi premiere: Öröm és boldogság (Bucurie și fericire) de Székely Csaba și Gen. EU (creație colectivă), ambele la Teatru 3G din Tîrgu-Mureș.

În 2018, realizează regia spectacolelor Monstrul Nisipurilor de Székely Csaba la Teatrul Fani Tardini din Galați și Mihai Viteazul de Székely Csaba la Teatru 3G din Tîrgu-Mureș.

Ca actor joacă din 2006 pe scenele teatrelor din Târgu-Mureș. În prezent poate fi văzut la Teatrul Ariel din Târgu-Mureș în spectacolul Respirații de Duncan Macmillan, regia Radu Nica și la 3G, în spectacolul Dincolo, de Elise Wilk.

În 2011 a obținut atât Premiul Juriului cât și Premiul Publicului pentru Cel Mai Bun Actor la  Gala Tânărului Actor ”HOP”, organizată de UNITER, iar în 2016 a fost selectat în programul 10 pentru film desfășurat la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF (Transylvania International Film Festival).

Din 2015 este membru fondator și director executiv al TEATRU 3G din Tîrgu-Mureș.