Székely Csaba

Székely Csaba (1981, Târgu Mureș) este un dramaturg de limba maghiară din România. A terminat Facultatea de Litere la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 2004, și masteratul de scriere dramatică la Universitatea de Arte din Târgu Mureș în 2011.

Prima sa piesă, Vă plac bananele, tovarăși?, a luat de la BBC premiul pentru cea mai bună piesă europeană în 2009 și a câștigat prestigiosul Imison Award oferit de Societatea Autorilor din Marea Britanie (Society of Authors).

Piesele din trilogia Trilogia Minelor – Flori de mină, Orb de mină și Apă de mină, au avut până în momentul de față 14 puneri în scenă. Ele examinează probleme tabu din viața rurală din Transilvania, precum șomajul, alcoolismul, naționalismul, corupția sau rata mare de sinucideri. Piesele au fost montate pe scene din România, Ungaria și Slovacia și au fost prezentate ca spectacole lectură în Germania, Polonia, Italia și SUA.

În 2014 a câștigat premiul I la un concurs de dramaturgie organizat de Teatrul Weöres Sándor din Ungaria cu comedia istorică Mihai Viteazul (montat la același teatru de regizorul Attila Béres), textul luând și Premiul Asociației Criticilor de Teatru din Ungaria pentru piesa anului.

În 2016 a câștigat la Praga, Cehia Premiul Ferdinand Vanek pentru cea mai bună piesă politică cu textul întitulat Ăștia-s animale. Acest text va face parte din spectacolul intitulat ? (regia Aba Sebestyén), care conține patru piese scurte și are premiera în decembrie la Teatrul Național din Târgu Mureș, Compania Liviu Rebreanu.

În 2016 MaRó (regia Andi Gherghe), o comedie despre relațiile româno-maghiare din Transilvania, a luat premiile pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună interpretare feminină și cea mai bună interpretare masculină la festCO București – Festivalul Comediei Românești.