O odisee liber-schimbistă
Spectacolul va introduce prin poveste publicul foarte tânăr în concepte economice și sociale prezente în societatea noastră. Economia este una dintre cele mai tinere științe. Acest lucru se vede și din faptul că nu este inclusă în corpul de studiu aferent culturii generale (clasele 1-12) decât sub forma unei singure materii (exceptând liceele cu profil economic). De asemenea nivelul de cultură economică generală al populației este destul de scăzut.
Un dezavantaj pedagogic al economiei este și faptul că e o știință abstractă. Acțiunea umană, nevoile, schimbul, banii, cererea și oferta, falimentul, criza etc., nu sunt noțiuni care să poată fi toate exemplificate simplu sau arătate în sala de clasă așa cum un medic chirurg poate indica organele corpului uman servindu-se de un manechin sau de un mulaj.
Prin urmare, textele care transmit cunoștințe economice prin exemple cât mai vii sunt cu atât mai importante, exact în această idee, fiiid scrise Aventurile lui Jonathan Gullible. O odisee a pieței libere a profesorului Ken Schooland din Hawaii. Prin intermediul unei povestiri în genul Călătoriilor lui Gulliver a lui Jonathan Swift, autorul introduce într-o manieră mai simplă și mai firească, servindu-se de instrumentul poveștilor, importante noțiuni economice – și în general de filozofie politică sau științe sociale.
Caracterul viu al întâmplărilor povestite favorizează întipărirea în minte a ideilor de bază, care pot astfel fi ușor înțelese, reținute și redescoperite ulterior în exemple din viața reală chiar și de către cei mai tineri învățăcei.
Spectacolul de teatru audio pentru copii, „Aventurile lui Jonathan Gullible. O odisee liber-schimbistă”, de Ken Schoolland, este produs de 3g HUB, în cadrul proiectului 3g RadioActiv.
Distribuție: Andi Gherghe și Laura Mihalache
Proiectul este cofinanațat de Municipiul Târgu Mureș.
Sponsor principal: Reea
Partener principal: Republic Production