Aventura somnoroasă începe! @3gRETROspective!


ilustrație - somnoroasa aventură

Aventura somnoroasă a 3g RETROspective :

În perioada aceasta am turat motoarele pentru spectacolul „Somnoroasa Aventură”, bazat pe piesa cu titlu omonim scrisă de Teodor Mazilu. Spectacolul marchează primul punct de cercetare al proiectului 3g RETROspective asupra personajelor feminine specifice dramaturgiei anilor ’60.

Un text de o complexitate aparte în care personajele dau dovadă de o determinare ieșită din comun în încercarea lor de a se plasa deasupra propriei condiții. De altfel, chiar Teodor Mazilu spunea:

Personajele mele, având un fel de ridicolă conştiinţă de sine, simt nevoia să se autoironizeze şi, ori de câte ori se iveşte ocazia, prin natura ei, prostia este şi violentă. Dar nuanţând-o, trebuie să-i recunoaştem prostiei şi o anumită complexitate. Prostia nu e numai obtuză. Ea are o extraordinară putere de a mima orice: poate mima inteligenţa, prostia se poate indigna faţă de de mediocritate, prostia poate mima chiar sila faţă de prostie.
(O aventură estetică, 1972)

Regia va fi semnată de Adi Iclenzan. Din distribuție fac parte actorii Vlad Haneș, Cristina Ciulei, Sașa Pânzaru, Narcis Zamfir și Sergiu Ștefanache.

Foto: Popa Marc


„Aventura Somnoroasă” a 3gRETROspective 

Acest proiect propune o tematică rar abordată în domeniul teatral, și anume cercetarea mijloacelor de construcție a personajelor feminine în dramaturgia românească. 

3g HUB dorește să investigheze modul în care influențele regimului politic au modificat imaginea femeii în teatrul românesc, formându-se noi stereotipuri menite să servească propagandei politice. Progresul și emanciparea erau două subiecte des vehiculate iar „noul regim comunist folosea femeia drept argument pentru discursul progresist”(sursa: revisteaua.ro).

3g RETROspective


Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.