Prima ediție a Festivalului Internațional de Arte Performative FORMA


Forma – festival internațional de arte performative, aflat la prima ediție, provoacă târgumureșenii să ia pulsul teatrului independent din Europa și România. Forma 1 se va desfășura în perioada 12-20 octombrie în Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Târgu Mureș. Festivalul propune publicului 10 reprezentații, spectacole invitate din Cluj-Napoca, Oradea, Amsterdam, Milano și Riga, dar și trei spectacole ale companiilor independente din Târgu Mureș.

4 spectacole despre Europa, europarlamentari, euro-visuri și euro-necazuri

Cele 3 spectacole invitate din Olanda, Italia și Letonia, împreună cu producția Teatru 3G – monodrama „Dincolo”, au fost create în urma unor discuții inițiate de cei de la compania Mugmetdegoudentand din Amsterdam. Proiectul nu a mai fost realizat în termenii inițiali, dar companiile implicate au făcut spectacolele. Ideea era scrierea și montarea unor piese de teatru care să aibă ca idee centrală felul în care ne raportăm la instituțiile europene.

Cele 4 spectacole se vor juca în Bastionul Măcelarilor la Teatru 3G: „De Eurocommissaris” (Mugmetdegoudentand, Amsterdam, Olanda) – 15 octombrie, ora 19.00; „Play” (La Confraternita del Chianti, Milano, Italia) – 17 octombrie, ora 19.00; „Dincolo” (Teatru 3G, Târgu Mureș) – 18 octombrie, ora 19.00; și „Mr. Moedas Wants to See the World” (Companhia João Garcia Miguel, Lisabona, Portugalia) – 19 octombrie, ora 19.00.

Dispariții, Farida, Baladele Memoriei și Fabrici și Uzine

Unul dintre scopurile festivalului internațional FORMA este ca de la o ediție la altă să devină o veritabilă platformă de întâlnire a creatorilor independenți din România cu artiști europeni.

Forma 1 va începe cu „Fabrici și uzine” de Alexandra Felseghi, un spectacol de teatru documentar al Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale din Cluj. „Fabrici și uzine” se joacă sâmbătă, 12 octombrie, de la ora 19.00, în Bastionul Măcelarilor la Teatru 3G.

Duminică, 13 octombrie, de la ora 19.00, se joacă cel mai recent spectacol al Yorick Studio, „Dispariții” de Elise Wilk. „Dispariții” urmărește, pe mai multe generații, povestea unei familii de etnici germani din Transilvania. Reprezentația va avea loc în Bastionul Măcelarilor la Yorick Studio.

Luni, 14 octombrie, cei de la Reactor de creație și experiment din Cluj vor juca „Baladele memoriei”, un spectacol care pune în prim-plan vocea celor din generații mai în vârstă. Reprezentația va avea loc de la ora 20.00 și va fi găzduită de Compania András Lóránt, în sinagoga de pe strada Brăila, nr. 10.

Miercuri, 16 octombrie, de la ora 19.00, pe strada Brăila nr. 10, este programat spectacolul de teatru dans, „Farida”, al Companiei András Lóránt Târgu Mureș. „Farida” pornește de la o întâmplare reală și explorează întrebările: există vreo cale de a şterge din suflet ororile abuzurilor şi a violenţei; trecerea timpului poate să ajute în vindecarea rănilor.

Joi, 17 octombrie, de la ora 20.30, se joacă „Vă plac bananele, tovarăși?” de Székely Csaba, cu Alin Stanciu, la The Office – Clubul presei. Spectacolul este o coproducție Studio Act (Oradea) și Teatru 3G.

După fie care reprezentație, vor fi organizate discuții cu publicul.

De asemenea, în cadrul festivalului va fi lansată cartea Elisei Wilk – „În spatele geamurilor sunt oameni” (editura Tracus Arte, 2019). Evenimentul va avea loc marți, 15 octombrie, de la ora 17.00, în Bastionul Măcelarilor. Alături de autoare vor vorbi Andrei Vornicu, Theo Marton și Alina Nelega.

Biletele pot fi achiziționate de pe biletmaster.ro: https://www.biletmaster.ro/ron/PlaceInfo/2296/Teatru-3G.

Spectacolele din România vor fi cu intrare liberă, iar biletele pentru spectacolele din străinătate costă 25 de lei. Pentru a participa la reprezentațiile cu intrare liberă, spectatorii sunt rugați să își rezerve locurile prin intermediul biletmaster.ro/.

Festivalul Internațional de Arte Performative FORMA este organizat de Teatru 3G și este cofinanțat de Municipiul Târgu Mureș și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Parteneri: Reea, Teatru 74 și Asociația Amper