Valentin Covaciu

Foto: Andrei Vornicu

Valentin Covaciu (n. 1989, Târgu Mureș) a studiat Limba și Literatura Română – Limba și Literatura Engleză în cadrul Facultății de Științe și Litere a Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș. Din liceu cochetează cu presa fiind implicat în proiectul „Versus” – un ziar realizat integral de elevi, apoi a continuat să scrie pentru săptămânalul Opinia Mureșeană.

Tot în liceu, în 2008, a scris și a publicat două cărți de proză scurtă la editura Ardealul din Târgu Mureș, „Solo de palaver” și „Caricaturi afunde” pentru care a fost premiat de filiala Mureș a Uniunii Scriitorilor din Târgu Mureș.

A participat la edițiile din 2010 și 2011 ale Colocviului Național de Literatură Română Contemporană din Brașov cu lucrări despre Radu Cosașu și Eugen Negrici. Participă frecvent, în calitate de invitat, la Festivalul de Filosofie și Literatură „Lucian Blaga” din Târgu Mureș.

A publicat povestiri și fragmente de proză scurtă în revistele Vatra, din Târgu Mureș, Discobolul, din Alba Iulia, Târnava și LitArt, din Târgu Mureș. În 2012, i-a fost acordat premiul pentru proză al revistei Discobolul.

Primul job a fost de tehnoredactor al cotidianului Zi de Zi, din Târgu Mureș, și al săptămânalului Ziarul de Mureș, începând din decembrie 2010. S-a implicat în dezvoltarea noului site al cotidianului Zi de Zi în perioada 2011-2012. Din 2012, până în 2013 (martie) a fost editor și reporter – domeniul cultură, pentru aceleași publicații.

De asemenea, a coordonat revista ERA(Eroii Rezistenței Anticomuniste).Zi de Zi. A scris proiectul ERA.Zi de Zi, o revistă pentru elevi despre rezistența anticomunistă în România și în zona județului Mureș, precum și despre regimul comunist în general. Revista a fost realizată în parteneriat cu Consiliul Județean Mureș, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, în colaborare cu Institutul de Cercetări Socio-Umane „Gheorghe Șincai” și cu Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Mureș.

În perioada aprilie 2013 – martie 2014 a avut diverse joburi, agent/coordonator vânzări și ospătar/barman în Cluj-Napoca. Apoi, din aprilie 2014 până în ianuarie 2015 a lucrat ca zilier în construcții și/sau ospătar în Londra.

Din aprilie 2015 până în iunie 2016 a fost tehnoredactor la Editura Kreativ din Târgu Mureș.

Din iulie 2016 până în prezent este redactor – domeniile educație și cultură, la cotidianul Zi de Zi din Târgu Mureș, colaborează cu revista Transilvania Business și, în cadrul aceleași companii a realizat designul și paginarea albumului „Mureș: Photos & Memories”.

Din ianuarie 2016, scrie romanul „Omul de Tinichea” pe care îl va finaliza în decembrie 2017. În 2016, a susținut două lecturi publice în cadrul evenimentului Atelierul de Literatură LitArt.

Din septembrie 2017, colaborează cu Asociația Teatru 3G și cu Asociația Podium.