body { font: normal 10px Futura, Montserrat; }

3g podcast @FORMA 1 – Fabrici și Uzine


Festivalul Internațional de Arte Performative FORMA a început cu „Fabrici și Uzine”, un spectacol de teatru documentar, al Centrului pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale.

Înaintea reprezentației, Alexandra Felseghi, autoarea textului, și Emanuel Cifor, actor, ne-au povestit despre cum a fost creat „Fabrici și Uzine”, despre perioada de documentare și despre întâlnirile avute cu foști angajați ai intreprinderii Armătura Zalău.

„Ideea spectacolului a venit dintr-o pornire personală. Adina Lazăr, regizoarea spectacolului este din Zalău. Tatăl ei a lucrat în fabrica Armătura, care a fost una dintre cele mai mari fabrici din zona Zalăului.”

„Noi ne-am axat pe poveștile lor, e adevărul lor personal, legat de anumite evenimente. Are și o doză de nostalgie și e subiectivismul amintirii unei perioade.”

„Drama personajelor este exact în acest gap, această ruptură, între înainte și după.”

„Perioada de tranziție a fost o continuă luptă pentru ei de a căuta soluții la o situație în care s-au nimerit să se trezească. (…) Unii dintre ei nici măcar nu știau că se duc la schimbul din fabrică și va fi ultimul.”

Alexandra Felseghi, autoarea textului

„Ne-am întâlnit și noi (actorii n.r.) cu o parte dintre aceste persoane, care, acum, au devenit personaje prin noi.”

„Ei își aduc aminte și de plusuri (…) și despre cum s-au simțit după ce a căzut sistemul și încercarea de a răzbate în toată văltoarea asta post-decembristă.”

„Povestea Armăturii, în cele mai principale linii, este povestea majorității fabricilor și uzinelor din țară.”

Emanuel Cifor, actor

 

Spectacolul s-a jucat sâmbătă, de la ora 19.00, la Teatru 3G, în Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Târgu Mureș, fiind urmat de o discuție cu publicul.

(Foto: Johny Klaus)


Festivalul Internațional de Arte Performative FORMA este organizat de Teatru 3G și este cofinanțat de Municipiul Târgu Mureș și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Parteneri: Reea, Teatru 74, Asociația Amper, Jazz&Blues Club și The Office – Clubul presei

Programul complet al festivalului: http://teatru3g.ro/product/forma-festival-international-de-arte-performative/


„Fabrici și Uzine”, un spectacol realizat de Centrul pentru Studierea Modernității și a Lumii Rurale, cu sprijinul: Administraţia Fondului Cultural Naţional, Tenaris Silcotub și Centrul De Cultură și Artă Zalău.

regia: Adina Lazăr
dramaturgia: Alexandra Felseghi
scenografia: Silviu Medeșan
cu: Ioana Chițu, Emanuel Cifor, Lucian Rus, Simina Seliștean
grafica: Paul Mureșan
coregrafia: Raluca Lupan
documentare: Bianca Felseghi, Valer Simion Cosma
foto/video: Bogdan Botaș
asistenți: Mihai Turian, Denisa Gordan, Cătălin Ilieș, Reka Domokos
Durata spectacolului: 1h 15 min