body { font: normal 10px Futura, Montserrat; }

3g podcast @FORMA1 – Baladele memoriei


În a treia zi a festivalului internațional FORMA, cei de la Reactor de creație și experiment au venit cu „Baladele memoriei”, la Compania „András Lóránt”. Un spectacol care ne-a sensibilizat și ne-a pus pe gânduri. Pornit de la un concept al Nicoletei Esinencu, „Baladele memoriei” este o creație colectivă – atât textul, cât și din punct de vedere regizoral.

Munca depusă pentru realizarea spectacolului a durat aproape un an, din care cea mai mare parte a fost dedicată documentării, etapă în care Raul Coldea, unul dintre co-autori, a susținut un atelier la Centrul de Zi pentru Vârstnici Nr. 1 din Cluj-Napoca, unde a cunoscut-o pe Ionela Pop, protagonista Baladelor.

„(Nicoleta Esinencu) și-a dorit de la început să avem și persoane non-profesioniste, să zicem, în spectacol. Așa că am început printr-un atelier de documentare, al cărui scop a fost și alegerea acestor persoane care să joace în spectacol. (…) Am adunat foarte multe povești ale oamenilor și, ulterior, am selectat dintre aceste povești și am adăugat poveștile noastre personale.”

„Cred că cele două narative, ale actorilor profesioniști și cea a Ionelei, merg împreună, se întrepătrund, merg separat… E un pic altfel față de ce te-ai aștepta de la un spectacol de teatru.”

„E un spectacol care mizează foarte mult pe audio, pe sunet, și pe a arăta vocile acestor oameni invizibili.”

Raul Coldea, co-autor „Baladele memoriei”

La finalul discuțiilor dintre spectatori și echipa spectacolului, doamna Ionela Pop ne-a contaminat cu ideea de a ne păstra pofta de viață indiferent cât de mult înaintăm în vârstă.

(Foto: Johny Klaus)


Baladele Memoriei, un spectacol de: Ionela Pop, Raul Coldea, Nicoleta Esinencu, Oana Hodade, Doru Taloș
Distribuția: Ionela Pop, Oana Hodade, Doru Taloș
Durata spectacolului: 1h 20min
Spectacol produs de Reactor de creație și experiment – Cluj-Napoca.
Fotografii: Bogdan Botaș


Festivalul Internațional de Arte Performative FORMA este organizat de Teatru 3G și este cofinanțat de Municipiul Târgu Mureș și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Parteneri: Reea, Teatru 74, Asociația Amper, Jazz&Blues Club și The Office – Clubul presei