body { font: normal 10px Futura, Montserrat; }

3g podcast @FORMA1 – Dispariții de Elise Wilk


„Dispariții” s-a jucat în a doua zi a Festivalului Internațional de Arte Performative – FORMA.

„Dispariții” urmărește povestea unei familii de sași din Transilvania, începând cu deportările de după Al Doilea Război Mondial și ajungând până la perioada aderării României la Uniunea Europeană. Spectacolul se joacă în limba maghiară, cu supratitrare în limba română.

Înaintea reprezentației, autoarea textului – Elise Wilk, și regizorul spectacolului – Sebestyén Aba, ne-au povestit puțin despre motivația de a face un spectacol pe tema migrației, în acest caz, vorbindu-se despre sașii din Transilvania.

„Am rugat-o (pe Elise Wilk) să scrie despre o temă foarte personală, despre migrație. Cum stăm astăzi, cum a fost pe vremuri. Din România au emigrat foarte mulți etnici maghiari, foarte mulți etnici sași. Migrația încă nu s-a oprit și asta este valabil nu numai pentru etnicii maghiari sau sași, este valabil și pentru români, din păcate, foarte mulți tineri pleacă din țară.”

Sebestyén Aba

„M-am documentat foarte mult, mai ales pentru perioada din 45. Eu, fiind jurnalist, mai demult realizasem o serie de interviuri cu supraviețuitori ai lagărelor de muncă din Siberia și am citit 2 cărți de oral history unde erau prezentate foarte multe cazuri. Inspirată de aceste povești am scris prima parte (a spectacolului)”

Elise Wilk

Spectacolul s-a jucat duminică, 13 octombrie, de la ora 19.00, la Yorick Studio, în Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Târgu Mureș, fiind urmat de o discuție cu publicul.

Cu Elise Wilk ne revedem marți, 15 octombrie, de la ora 17.00, pentru lansarea volumului „În spatele geamurilor sunt oameni”. Lansarea cărții va avea loc la Teatru 3G, în Bastionul Măcelarilor.

Apoi, vineri, de la ora 20.00, tot în Bastionul Măcelarilor, putem vedea un alt spectacol pe un text scris de Elise Wilk – „Dincolo”, un one-man show cu Ándi Gherghe.

(Foto: Johny Klaus)


Festivalul Internațional de Arte Performative FORMA este organizat de Teatru 3G și este cofinanțat de Municipiul Târgu Mureș și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Parteneri: Reea, Teatru 74, Asociația Amper, Jazz&Blues Club și The Office – Clubul presei

Programul complet al festivalului: http://teatru3g.ro/product/forma-festival-international-de-arte-performative/


Dispariții/Eltűntek de Elise Wilk

Producător: Yorick Studio

Distribuția:
Szilágyi Enikő
Sebestyén Aba
Bajkó Edina
Szabó János Szilárd
Tóth Zsófia
Scurtu Dávid
Regie: Sebestyén Aba
Asistent regie: Máthé Barbara
Dramaturgie: Cseke Tamás
Costume și decor: Sós Beáta
Muzica: Cári Tibor
cu participarea muzicienilor:
Domahidi Kata
Vilhelem András
text tradus de: Albert Mária