body { font: normal 10px Futura, Montserrat; }

3g podcast @FORMA1 – Farida


„Farida”, spectacol de teatru dans, al Companiei „András Lóránt” din Târgu Mureș, s-a jucat miercuri, 16 octombrie, de la ora 19.00, în cadrul Festivalului Internațional de Arte Performative FORMA.

Macaveiu Blanka, regizoarea și coregrafa, spectacolului a vorbit cu Valentin Covaciu, despre felul în care a gândit spectacolul și despre subiectul acestuia.

„Farida” este inspirat din povești reale, experiențe traumatizante ale femeilor ținute în captivitate în Irak de ISIS.

Reprezentația a fost ușor de urmărit chiar și de cei care nu sunt spectatori obișnuiți ai spectacolelor de teatru dans. Spectacolul urmărește un fir narativ, iar imaginile compuse prin mișcări de dans, coregrafie, jocuri de lumină și umbre te ajută să empatizezi și să „mergi” prin poveste alături de protagonistă.

„E prezentată viața unei fete din tribul jazidi, care trăiește în Irak. Ea ajunge în captivitate, unde este cu un psihopat. În acele zile, ea realizează ce înseamnă să pierzi ce este mai important, cele mai importante valori din viață și ce înseamnă să îți pierzi membrii familiei. Mental și fizic se face mai puternică, în așa fel încât acceptă durerile, bătăile și lucrurile pe care le face cu ea psihopatul acela.”

„Îmi place să lucrez din lucruri care sunt reale, care se întâmplă în zilele noastre. În anii aceștia, foarte multe informații au apărut în știri, în ziare, despre ce se întâmplă în Irak (…). Era foarte interesant să mă gândesc cum trăiește o fată de vârsta mea dintr-o altă țară. Pe când eu am aici ocazia să trăiesc liberă, într-un fel, ea ce primește de la viață? În acest fel, încerc să apreciez viața pe care o trăiesc.”

„Orice om sau orice femeie poate ajunge în situația aceea.”

Macaveiu Blanka


Farída – spectacol de teatru dans – Compania András Lóránt, Târgu Mureș.
Distribuția: Szabó Franciska, George Pop, Deák Orsolya, Ruszuly Ervin, Márton Emese, Colceriu Carmen, Demény Orsolya, Dávid Adrienn, Hodos Nikolett, Ábrám Zsuzsa
Regizor-coregraf: Macaveiu Blanka


Festivalul Internațional de Arte Performative FORMA este organizat de Teatru 3G și este cofinanțat de Municipiul Târgu Mureș și Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Parteneri: Reea, Teatru 74, Asociația Amper, Jazz&Blues Club și The Office – Clubul presei