body { font: normal 10px Futura, Montserrat; }

Benedek Botond


Actor, Benedek Botond-Farkas (1981, Braşov), a absolvit cursurile Facultăţii de Teatru şi Televiziune, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, specializarea Actorie în 2007, și masteratul de Arta Actorului la Universitatea de Arte din Târgu Mureș în 2012.

Încă din studenție a avut mai multe colaborări cu teatrele din Cluj-Napoca: Teatrul Maghiar de Stat, Opera Maghiară, Teatrul Imposibil, sau Teatrul Naţional, în spectacole ca Silent Ground, regia Bianca Ana Adam sau Argonautul, regia Izumi Ashizawa. În 2004 a obținut Premiul de Interpretare la Festivalul Monodrama I Pantomime din Belgrad, Serbia.

În 2007 a debutat ca actor pe scena Teatrului Tomcsa Sándor din Odorheiu Secuiesc, unde realizează 14 roluri, în spectacole ca Elektra, regia Sorin Militaru, Cum vă place, regia Anca Bradu, Actorul, regia Kányádi Szilárd.

Din 2010 se mută la Târgu-Mureș unde colaborează cu Teatrul Național și cu Yorick Studio. În 2011 este distins cu Premiul pentru Cel Mai Bun Actor în Rol Principal, la Festivalul Internațional de Teatru Atelier din Baia-Mare, pentru rolul Parcha din Un cuplu de români amărâţi vorbitori de polonă, regia Theodor Cristian Popescu.

În 2014 lucrează cu regizorul Burák Ádám în spectacolul Richard III, realizat la Baza de Teatru din Zsámbék, Ungaria.

La Yorick Studio Târgu-Mureș colaborează cu regizorul Andi Gherghe în spectacolele Bucharest CallingȚara Zânelor și MaRó. Pentru rolurile din MaRó, obține, ex-aequo, Premiul pentru Cea Mai Bună Interpretare Masculină la festCO București 2016, Festivalul Comediei Românești.

La 3G poate fi văzut în Bucurie și fericire și Mihai Viteazul, ambele în regia lui Ándi Gherghe.