body { font: normal 10px Futura, Montserrat; }

Metamorfoze – Artă stradală în Târgu Mureș


Au fost realizate cinci sculpturi din materiale reciclabile, în special sticle din plastic, o pictură murală și o bancă mozaicată. Artiștii implicați în proiect sunt Sorina Mihalache, Andrei Atomei (The Plant Art), Ruxandra Spătaru și Iulian Moldovan.

Pictura murală, reprezentând un urs cu joben, a fost pictată de Andrei Atomei și Ruxandra Spătaru pe unul dintre pereții Scolii Gimnaziale „Alexandru Ioan Cuza” din cartierul Unirii.

Andrei Atomei și Ruxandra Spătaru au început să lucreze la pictură la începutul lunii august, după ce în prealabil au fost instalate schelele lângă perete. Pictura a fost finalizată în 23-24 august.

Sculpturile realizate din material reciclabil, reprezentând cinci animale aflate pe cale de dispariție sau dispărute de pe teritoriul României, au fost realizate de Sorina Mihalache și au fost instalate în cinci spații publice din municipiul Târgu Mureș.

În lunile iunie și iulie au adunate sticlele din plastic și celelalte materiale necesare realizării sculpturilor. Apoi, în iulie și august, Sorina Mihalache a lucrat în atelierul din București. Sculpturile au fost finalizate în 25 august.

Între timp, în perioada 20-35 august, Alexandru Macrinici, coordonatorul proiectului a obținut aprobările necesare de la Primăria Municipiului Târgu Mureș pentru amplasarea lucrărilor în spații publice din oraș.

În 27 august, sculpturile au fost transportate din București în Târgu Mureș.

În 28 august, sculpturile au fost amplasate în cele cinci spații agreate de reprezentanții Municipiului Târgu Mureș responsabili cu administrarea domeniului public: Antilopa – Parcul Diamant, Bizonul – Parcul din Piața Republicii, Foca – parcul de la intersecția străzilor Voinicenilor și Agricultorilor, Pelicanul – bulevardul 1848, în zona bisericii ortodoxe, Râsul – parcul de la intersecția străzilor Hunedoara și Gheorghe Doja.

Iulian Moldovan, artistul care a realizat banca mozaicată, a lucrat pe parcursul lunilor iulie și august în atelierul aparținând familiei din municipiul Târnăveni.

În 29 august, banca mozaicată a fost transportată din Târnăveni în Târgu Mureș, fiind amplasată în Piața Teatrului.

În 30 august, de la ora 10.00, lucrările au fost vernisate, începând din Piața Teatrului.