body { font: normal 10px Futura, Montserrat; }

Pictura murală, marca IRLO, de pe strada Cutezanței @Metamorfoze2


Pictura murală realizată de IRLO, în cadrul ediției a 2-a a proiectului Metamorfoze, pe zidul de pe strada Cutezanței, este aproape finalizată. Sâmbătă, 3 octombrie, la ora 12.00, invităm reprezentanții mass-media la vernisajul lucrării. Vor fi prezenți IRLO și Ándi Gherghe, inițiatorul și coordonatorul proiectului.

În primă fază, a fost pregătit zidul. „Peretele a fost măturat cu perie dură, a fost contractată o mașină de la Salubriserv care a spălat zidul cu apă cu presiune mare, apoi a fost vopsit cu vopsea de exterior albă siliconată”, Ándi Gherghe, coordonator proiect. Din păcate, șanțul de deasupra zidului este înfundat, coordonatorul proiectului a informat Primăria Târgu Mureș despre acest aspect și sperăm că va fi decolmatat. De asemenea, pentru ca lucrarea să nu se deterioreze, ar trebui realizată o rigolă de drenaj pentru apa pluvială care se adună lângă bordura adiacentă zidului.

Apoi, treptat spre încântarea oamenilor care locuiesc în zonă, zidul a început să prindă viață. Desenele lui IRLO au prins contur și culoare, după mici probleme apărute cu inscripțiile apărute peste noapte (în campania electorală). Am trecut peste toate șicanele, inclusiv peste cele puse de reprezentanți ai unor instituții locale și ne-am văzut de treabă. Am cumpărat vopsea, am acoperit și ne-am bucurat de mulțimea mesajelor de încurajare primite pe Facebook. Le mulțumim și oamenilor care au venit să încurajeze artiștii.

„Lucrarea din Târgu Mureș pornește de la relația istorică îndelungată, neîntreruptă dintre etnii care au creat o Transilvanie multietnică. Această conviețuire istorică duce la confecționarea unei imagini la granița dintre subiectiv și obiectiv, care depășește interpretările deformate, precum clișeele anti-etnice și stereotipurile negative”, spunea IRLO despre lucrare la momentul inițierii proiectului Metamorfoze (ediția a 2-a).

Sâmbătă, de la ora 12.00, vom avea ocazia să vedem întreaga pictură finalizată și-l vom putea întreba direct pe IRLO ce vrea/ce a vrut să spună artistul. 

Proiectul Metamorfoze este cofinanțat de Municipiul Târgu Mureș, în urma concursului de proiecte pentru finanțarea programelor/proiectelor culturale.

Sponsori: Caparol, Reea, Shopping City Târgu Mureș, Doru Borșan și Petto Media.  

Foto: Horia Grigoraș

Despre IRLO

Versatil și provocat de situații noi, IRLO a pictat pe avioane, locomotive, vagoane, tramvaie, buldozere, tractoare, mașini, dar în special pe pereți de mari dimensiuni. Deține două recorduri în România: cea mai mare murală din țară, în Timișoara, prin FISART și TM2021 realizată în 2019 și cea mai mare murală dintr-un centru istoric în România, în Brașov, în același an.

A avut proiecte în străinătate (Norvegia, Albania, Germania) și în România în majoritatea marilor orașe, dar și expoziții personale sau de grup, festivaluri de arte și muzică. Dintre lucrările mai cunoscute, amintim expoziția de la ICR New York, Freedom for lazy people, 2008.

IRLO a studiat Arte în liceu, în Arad, iar apoi și-a continuat studiile la Facultatea de Arhitectură și Urbanism Timișoara. A început să deseneze în 1997, ca membru al culturii graffiti din orașul natal, Bistrița. În Arad a inițiat AKAcrew, unul dintre primele crew-uri de graffiti din România, precum și Deja22, un grup de street-art. Cu un stil de viață nomad, a continuat să călătorească și să locuiască în diverse orașe din România, revenind în București unde locuiește și lucrează ca pictor și muralist.

https://www.facebook.com/3ghubromania/posts/2861192804167824