Ne bucurăm că vom reuși să facem multe dintre lucrurile pe care ni le doream la începutul anului. Nu vă mai povestim, acum, pe larg, că ne-a afectat pandemia și nici cum e cu teatrul independent sau cu arta independentă din România. Pe scurt, dintre proiectele începute sau programate la începutul anului, am reușit să menținem în lucru constant unul singur, cu ajutorul unui partener privat, compania Reea. Este vorba despre realizarea a două manuale digitale, unul de limba română pentru maghiari și unul de limba maghiară pentru români.
La începutul anului, Teatru 3g s-a transformat în 3g Hub. Vom face în continuare spectacole de teatru și vom promova dramaturgia contemporană, însă ne dorim să implementăm proiecte în mai multe domenii: artă vizuală, educație, film și în zona socială. Sperăm ca, într-adevăr, în câțiva ani să devenim un hub veritabil, o sursă de efervescență creativă pentru comunitatea târgumureșeană și un spațiu în care tinerii din comunitate să-și poată valorifica talentul la cel mai înalt nivel.
3g RadioActiv
Nu știm când vom putea revedea într-o sală de spectacol. Evenimentele, fie că sunt organizate în interior sau în aer liber, rămân sub semnul incertitudinii.
De aceea, încercăm să revitalizăm ideea de teatru radiofonic. Vom produce patru spectacole pe care le vom publica, cu acces gratuit, pe platformele pentru podcasturi și pe canalul nostru de YouTube.
Vor fi 3 spectacole pentru public tânăr/adult: „S-a întâmplat într-o joi” de Elise Wilk, „Poveste din Transilvania” de George Ștefan și „O mică bârfă n-a omorât pe nimeni” de Chiara Arrigoni (în parteneriat cu UAT și Fabulamundi).
Al 4-lea spectacol va fi dedicat copiilor/tinerilor. „Aventurile lui Jonathan Gullible. O odisee liber-schimbistă”, de Ken Schoolland, va familiariza prin povești publicul foarte tânăr cu concepte economice și sociale, specifice societății contemporane.
Work in Progress
Vom organiza o tabără de creație pentru 10 tineri pasionați de film. Coordonatorul atelierelor va fi Julien Javions, un artist francez, care lucrează ca actor, regizor, producător și ca profesor cercetător, atât în teatru cât și în cinematografie.
Cei 10 participanți vor dobândi cunoștințele și abilitățile necesare pentru a-și putea realiza propriile filme de scurt-metraj. De asemenea, participanții vor avea ocazia să învețe bazele animației grafice într-un workshop complementar atelierelor de film. Astfel, aceștia vor avea cunoștințele necesare pentru produce conținut video de calitate în general.
Înscrierile pentru WiP sunt deschise până în 7 septembrie, la ora 24.00. Găsiți detalii AICI
Metamorfoze 2
Metamorfoze este un proiect de artă stradală menit să aducă arta contemporană în cotidianul urban, fiind în același timp un demers pentru îmbunătățirea aspectului orașului nostru, dar și pentru promovarea artelor vizuale în rândul unui public larg.
În cadrul primei ediții a proiectului au fost realizate cinci sculpturi din plasticul reciclat de pe raza localității, în special sticle din plastic, o pictură murală și o bancă mozaicată. Artiștii implicați în prima ediție a proiectului au fost Sorina Mihalache, Andrei Atomei, Ruxandra Spătaru și Iulian Moldovan.
Pentru ediția din acest an, IRLO va realiza o pictură murală pe zidul de la intersecția străzilor Cutezanței și Înfrățirii.
Stilul lui IRLO îmbină elemente lowbrow, comics și graffiti, dar și variațiuni de teme pop suprarealiste și fantasy. Dintre lucrările sale mai cunoscute, amintim expoziția de la ICR New York, Freedom for lazy people, din 2008, care a și fost foarte mediatizată.
IRLO deține două recorduri în România: cea mai mare pictură murală din țară, realizată anul trecut în Timișoara, și cea mai mare pictură murală dintr-un centru istoric în România, în Brașov.
__
Pictura murală, marca IRLO, de pe strada Cutezanței @Metamorfoze2
Pentru proiectele 3g RadioActiv, Work in Progress și Metamorfoze am obținut cofinanțare din partea Municipiului Târgu Mureș, în urma concursului pentru proiecte culturale organizat în această vară.